02 juuli, 2009

Enn Kasak – Vaba pattulangemise seadus (2009)


“ “Tead, kui vesi su tisse kinni katab, hakkan ma jälle veeuputuse peale mõtlema. Mõtle, miljonid või miljardid tissid jäid igavesti vee alla, mõned neist olid kindlasti vägagi katsutud, aga mõned mitte. Ja katsujad jäid oma mõõdulattidega samuti vee alla, ehkki paljudel polnud oma lati kõikidest kasutusviisidest sugugi aimu. Ja vesi aina tõusis ja tõusis...”
Nii kohutavas valguses polnud Mirjam vannivett iialgi näinud. Aga enne kui ta selle pilguga ülevaatust teha jõudis, patsutati ta rindu täiesti ootamatult ja hoopis teistlaadi kohkumuseks ning sinnajuurde lisati prohvetlikus toonis sõnum:
“Kui ma seda näen, siis minulgi aina tõuseb. Ja ainult sina saad langusele kaasa aidata.” “ (lk 43-44)

Raamatut “kaunistav” graafika on õhh... noh, mingi võro värk vist (hea küll, klišee oleks hakata rääkima Kasaku seotusest võro kultuuriga ja selle väljendumisest raamatus).

Arvatavasti on see raamat, mis saab kriitikutelt palju kiita – et füüsiku romaan ja metafüüsiline, täpsemalt öeldes filosoofiline ökoromaan hukatusest, otsa saamisest. Raamat elektritusest (mingi võrdlusvõimalus oleks ehk Undi romaaniga “Öös on asju”). Kasak on kui Baturin-light, justkui Baturin kirjutaks Paasilinna “Maailma parim küla” ainetel. Maailmalõpulisus segatud kokku filosoofiast, füüsikast, paganlusest, kristlusest ja budismist, fantaasiarikkus on tunnustust väärt. Tegelased armastavad juttu vesta ja unenägudes sumbata, Kasaku teksti iseloomustab sõnamängud ja kalambuuritsemine, mõneti papajannsenlik teadmiste jagamine. See raamat on vist näide sellest, kuidas ühe teosega püütakse kõik ära öelda, endast välja saada (ehk ikka eksin). Võibolla on see hoopis omamoodi vastukaja sellele kvadronite või hadronite kiirendile või mis iganes see ongi, mis pidavat maakerale musta augu tekitama.

“Ja Mirjam rääkis, rääkis rääkima ka Mattiase ja too ütles lõpuks, mida oodati. Nüüd vaikis Mirjam ja rääkis Mattias, alguses suuga, siis kehaga, siis rääkisid jälle mõlemad. Ja omavahelise elektri olemust tuli veelgi uurida, enne kui uni tuli, päris normaalne ja sügav uni, vähemalt samavõrra rahulik, kuivõrd maailm oli rahutuks läinud.” (lk 193)

epl
baas
making it happen
ekspress
sirp

Kommentaare ei ole: