04 jaanuar, 2018

Peter S. Beagle - Underbridge (The Best Science Fiction and Fantasy of the Year 6, 2012)

Ega ma senini ei mõista seda, kas Beagle on üle keskmise autor või mitte (teine selline autor on Michael Swanwick). Võibolla on ta lühijutud nii… ameerikalikud, ehk siis lähedased eelkõige ameerika lugejatele - ameeriklase vaatenurk kohamaigulisele fantasyle.

Lugu siis sellest, kuidas keskpärane õppejõud (kel erialaks ajalooline lastekirjandus) pole enamat kui erinevate kolkaülikoolide asendusõppejõud ning seetõttu on semestri kaupa Ameerika igasugu võsaülikoolides tööl. Kuid korraga on talle õnn naeratanud - pakutakse asendamist enamvähem normaalses Seattle’i koolis, koos lubadusega, et võimalik oleks ka pikem töösuhe. Kohale jõudes sukeldub ta töösse, elukohaks saab asendatatava korter, kus talle hoole alla jäetud tüütu kass. Peategelane avastab, et Seattle polegi nii mõnus koht elamiseks, uneprobleemide tõttu hakkab ta öösiti hulkuma ja alkoholi tarbima.
 

Ta avastab ühe silla alt huvitava atraktsioni - tsemendist valatud suur troll (mütoloogiline olend, mitte ühistranspordivahend), mis on oma koleduses kõiksugu turistide pildistamiskohaks. Ühel ööl avastab õppejõud, et trolli juures tegeleb üks kummaline kodutu, kes hoiatab teda - öösiti on ohtlik trolli läheduses olla, kuna troll… No kõlab tobedalt, aga mõned nädalad hiljem avastab peategelane, et troll tõepoolest… ja kodutu annab sellele.... Ning kuna õpetlane on tuttav skandinaavia mütoloogiaga, tsiteerib ta trollile… Ja nüüdsest hakkab samuti.... muuhulgas hooldatava tüütu kassi. Kassid, koerad, muud tänava- ja koduloomad. Elu keerab segi, õpetlane kaotab kindla pinna ning viimaks nõuab endale ülikoolilt püsivat kohta (olles maha maganud võimalused mujale tööd saada), kuid… Misjärel astub ta radikaalse sammu, mis kodutule üldse ei meeldi…

1 kommentaar:

Kummatigi ütles ...

Väga ilmekas ja ... sisukokkuvõte :D