07 jaanuar, 2018

K. J. Parker - The Sun and I (The Best Science Fiction & Fantasy of the Year 8, 2014)

Huvitav tekst, mis on tähelepanuväärne eelkõige seepärast, et kirjeldab Invincible Sun religiooni tekkimist - ehk see religioon, mis Parkeri paljudes lühitekstides on olemas; seega omamoodi Parkeri Kettamaailma algus või alus.

Muidu on see tüüpiline Parker - peategelane on haritud ja vaene kelm, kes koos nelja semuga mõtlevad äraelamiseks järjekordse petuskeemi ehk siis luua religioon, millega kergeusklikelt raha välja petta. Värk toimiks niikaua kuni küllalt nodi käes ja on aeg põgeneda. Ainult et… juhtub nii, et sõjast väsinud inimestele päris meeldib see Invincible Sun nimeline usk, ning heameelega annetatakse krosse “usukuulutajatele”. Et petturid on mitmekülgse haridustaustaga ning seetõttu annavad panuse religiooni mitmekesisusse - üks neist on meditsiiniharidusega, millest on siis kõvasti kasu, kui linna tabab nakkushaigus ning see pettur pakub korraga arstimit, mis aitab terveneda. Ja ega see siis ainsaks õnnelikuks kokkusattumiseks ehk imeks jää.

Veel hullem, peategelase unedes ilmutabki end see Invincible Sun jumal, kes selgitab, miks on sellised petturid enda esindajaks valinud ja millised ülesanded neile on. Religioon areneb mühinal, ning petturite seas tekivad probleemid, kui loo peategelane kasutab talle usaldatud finantse veidi vääral eesmärgil. Neli semu viskavad peategelase kiirelt kirikust välja ning mõne aja pärast ähvardab teda seetõttu… hukkamine. Kuid jumalal on omad plaanid…

Nagu öeldud, tegemist tekstiga, millega peaks hakkama teisi selle maailma (kõik seni Parkerilt loetud tekstid pole Invincible Sun maailmast) tekst lahti harutama, et geograafiat, ajalugu ja mütoloogiat selgemaks saada. Iseasi muidugi, on see nii oluline ja kas autorilegi on see mingil moel tähtis.
 “He shook his head. “If I’m God, I can do anything,” he said, "and that includes being born of a fallible human. Besides, it’s not so hard to believe in, is it, that I should choose to come into existence through you. Seeds grow best when they’re planted in rotting shit. No offence,” he added gravely.“None capable of being taken,” I replied. “But in that case, why me? Why not be made up by a holy man, a true holy man? There’s pkenty of those.”“A holy man wouldn’t stoop to fraud and deceit. Therefore he wouldn’t have made me up, therefore I could never have been made.”” (lk 317)

Kommentaare ei ole: