20 detsember, 2015

Jo Walton – Sleeper (The Year's Best Science Fiction & Fantasy, 2015)

Aastal 2064 tehakse meelelahutuseks ikka raamatulaadseid tooteid. Et see lugejatele huvitavam oleks, luuakse näiteks biograafiate puhul simulatsioone, mida siis saab osta koos raamatulaadse tootega (vabandust, aga jutust ei selgunud, kas tegemist paberraamatutega) ja tänu millele saab lugeja esitada küsimusi biograafia kangelasele. Ja siis kangelane vastab, vastavalt sellesse sisendatud andmehulgaga.

Essie kirjutab biograafiaid ja hetkel on ta eriliseks huviobjektiks härra Corley, kes elas 20. sajandil ja töötas BBCs... ja oli nõukogude spioon (nagu Kim Philby, aga mitte nii aktiivse kasutusega). Essie teab seda ning ta loob enne raamatu kirjastusele üleandmist sellise simulatsiooni, et saab (surnud) härra Corleyga rääkida – ausalt tema minevikust ja ideaalidest. Miks tahtis härra Corley 20. sajandi briti ühiskonnas klassivõitlust pidada. Sest Essiel on Corley biograafiaga oma plaan...

Lühike jutuke tuleviku ja oleviku ühiskonnast, ning kuidas ebaõiglust parandada. Natuke veider, et teemaks on selline nõukogude spioonivärk (kas mitteaktiivseid agente kutsutakse muttideks?)... aga eks see ole briti värk või midagi (samas, tuleb välja, et olen lugenud Waltonilt alternatiivajaloolist lugu Teise maailmasõja järgsest ajast).

Kommentaare ei ole: