22 detsember, 2016

Charlie Jane Anders - Rat Catcher’s Yellows (The Best American Science Fiction and Fantasy, 2016)

Päris hingeminev lugu suhtest dementsuse põdejaga. Nimelt on inimestele levinud üks järjekordne loomade haigus (a la hullu lehma tõbi, siin nimetatakse seda “Rat Catcher’s Yellows”), mis teeb inimese dementseks, ja seda üsna noorena. Grace ja Shary on lesbidest abielupaar, nad on varem olnud ülikoolides lektoriteks, aga nüüd kolmekümnendates eluaastates põeb Shary seda dementsustõbi - mille tulemusena muutub nendevaheline lähedus üha kaugemaks, Shary ei tunne üha sagedamini tema eest hoolitsevat Grace’i ära.

Viimases hädas proovib Grace turgutada abikaasat ühe arvutimänguga, mida soovitatakse selle haigusevormi põdejatele - strateegiamäng kasside kuningriikidest, mis omavahel intriigitsevad. Osalejad mängivad kassivalitsejate nõuandjaid, kandes mängu jaoks peas kassipeakujulist kiivrit. Algsest tõrkusest hoolimata elab Shary sellesse mängu sisse, ning naise vitaalsus naaseb - ainult et mängureaalsusse, kus õige pea osutub Shary vägagi edukaks kassinõunikuks, kelle mahitatud intriigid võidavad tema valitsejale üha võimu juurde. Grace’i kurbuseks nad üha kaugenevad, see-eest muutub Shary väga nõutud mängijaks ning hoolitseja üllatuseks tehakse neile väheke veider pakkumine - minna selle strateegiamängu kogunemisele mängima. Vahel tundub Grace’le, et selle mängu taga ongi tehisintelligentsiga kassid, ning neil paistab inimmaailmaga oma plaan olevat.

Eks siin ulme osa muidugi on (tegemist ikkagi lähitulevikuga), aga peamine on ikka see paarisuhe, mis elab läbi kõiksugu raskusi, ja pööret paranemise asjus pole enam oodata. Anders on seda kujutanud omamoodi… karmi helguse ja valuga. Hea lugu.

Kommentaare ei ole: