21 august, 2015

Charlie Jane Anders – Break! Break! Break! (The Year's Best Science Fiction & Fantasy 2015)

Lugu, mis algselt ilmus ühes maailmalõpukogumikus. Maailmalõpp siin küll ei saabu, ent saame ikka kõverpeeglipildi uppivajuvast ühiskonnast, seda siis mitte just kõige selgema vaimuga poisi silme läbi. Rock Manning on kaskadööri poeg, kes on vist sünnist saati nii palju põrutada saanud (nagu isa kordab, kukkumine on oluline), et tal on tekkinud maailmast veidi vildakas mõistmine – muidugi, “aeg liigestest on lahti” ja samas teised koolilapsed pole niisamuti just kõige meeletervemad või empaatilised eksemplarid (millele omakorda lisandub tiinekate ebastabiilne ja paratamatu mässumeel – mis selles loos avaldub õige destruktiivselt). Rock teeb kaaslaste lõbustamiseks igasugu trikke, isegi koolikiusajad ei jaksa temaga jännata (välja arvatud see kõige hullem retsidivist).


Seitsmendas klassis tutvub Rock uue klassiõega, kes osutub õige heaks semuks, kellega koos igasugu jaburusi ja ekstreemsusi teha – ning mis veel tähtsam, nendest tegudest videote tegemine, mis netti laadimise järel osutuvad vägagi populaarseks. Mistõttu tüdruku õhutusel tehakse üha uusi ja uusi vingeid videosid, mida fännidele jagada. Rock saab selle käigus küll mitmeid uusi vigastusi ja luumurde, aga see on vahva vahva vahva. Ei saa öelda, et Rock on täielik debiilik (vabandust), nii jõuab mitmel korral järelduseni, et ta kaaslanna teeb paljusid asju vaid isikliku kuulsuse nimel, ning mõnigi trikk on tegelt päris surmav. Aga et päris maailmas toimuvad kõiksugu mässud ja on eriolukord, läheb noorte viimane videoprojekt vähe viltu.

Et siis selline... hüperaktiivse lapse eksalteeritud pilt ümbritsevast maailmast. Kõik on huvitav huvitav huvitav, mis toimub temaga seonduvas maailmas, see, mis mujal... selle põhjused jäävad arusaamatuks. Mis mässud, mis vägivald, mis julgeolekuoperatsioonid? Tore on ringi karata kaubamaja rüüstavas rahvahulgas, veel parem kui sellest saab laheda video filmida! Eks natuke õudne ole, et kujutatud noortemaailm on niivõrd väärastunud ja ennastimetlev, aga jah, eks noor ollakse vaid kord elus jne.

Kui nüüd mingil moel aus olla, siis ei oskagi öelda, on see lugu hea, normaalne või igav. On nagu... selline.

Kommentaare ei ole: