01 oktoober, 2020

Charlie Jane Anders - The Bookstore at the End of America (The Year's Best Science Fiction Vol. 1, 2020)

 

Vägagi päevakajaline lugu tuleviku Ameerikast, kus senine ühendriik on jagunenud kaheks - konservatiivne Ameerika ja nö liberaalne Kalifornia. Kui Ameerika on enamvähem … tavapärane (seda küll vangilaagrite jms), siis Kalifornia on nö korporatsioonide (või tehisintellekti?) juhitud ning iseenesest vabameelne elu on vägagi Suure Venna kontrolli all.


Vaenuperioodide vahel püütakse ka suhteid parandada ja nii asub kahe riigi piiril suur kasutatud raamatute pood, kus siis mõlema riigi elanikud võivad raamatuid otside kohtuda (või ka pooli vahetada). Raamatud kui sellised on tulevikus üsna haruldased, aga ikka on mõlemal poolel inimesi, kes tahavad reaalselt lehti pöörata, mitte et mingi interaktiivne reklaam pidevalt krae vahelt sisse valgub - rääkimata teoste sisu muutmisest, vastavalt siis kummagi riigi vajadustele.


Kuid … riigid ei saa rahulikult eksisteerida, seda enam, kui küsimus sellisest maavarast nagu maa-alune jõgi, mis voolab riigipiiri all. Ja raamatupood ning mõlema poole linnad jäävad konflikti keskele.


Ühelt poolt siis hirmutav fantaasia lähitulevikust (ilmunud vastavas antoloogias), teiselt poolt siis kiidulaul raamatutele kui sellistele. Eks see kiidulaul kõlab vähe naiivselt, seda enam, et loo lahendus on ka nendega seotud … aga sellest võib muidugi edasi mõelda, et kas siis see tegelikult ongi loo lõpp-punkt. Arvatavasti mitte. Pea kõik Andersilt loetud lood on enamvähem lohutud tulevikunägemused, ja eks ta ole.



Kommentaare ei ole: