20 oktoober, 2020

Jonathan Strahan - The Book of Dragons (2020)

 

Ootamatult mõnus lugemiselamus võrreldes Strahani viimaste teadusliku fantastika antoloogiatega (“Made to Order”, täiesti lootusetult pooleli on “Mission Critical”). Enamus tekste on pigem positiivsed kogemused, vaid mõned üksikud jäävad igavaks või siis väheste teadmiste tõttu kaugeks. Lohe / draakoni teema on paneb muidugi ootama peamiselt high fantasy värke (või noh, padufantasy), aga selliseid lugusid on tegelikult vähe (eelkõige torkavad pähe Parker, Elliott, Nix, ehk ka Swanwick). Pigem kõiguvad enamus tekst science fantasy ja ulme kandis (vist mõnusaim näide on JY Yangi lugu maasarnastamiseks kasutatava jumal-draakoni juhtum).

Kui algul arvasin, et see antoloogia on jätk Gardner Dozois koostatud “The Book of Swords” ja “The Book of Magic”, siis Strahani poolt jääb küll otsene side mainimata ning kahtlemata on see raamat parema kvaliteediga kui Dozois viimaseks jäänud originaalloomingu antoloogiad. Minu jaoks senikogemata autorid sai siit neli - tuntumatest McKillip ja Robson (igati lahe lugu!), täiesti uuteks nimedeks on White ja McCaffrey.

Mõneti kahju on selles, et antoloogia luuleautorid on pea kõik huvitavad proosakirjutajad (Jane Yolen, Jo Walton, Beth Cato, C. S. E. Cooney, Theodora Goss) - teadupärast on võõrkeelset luulet proosast hulga raskem lugeda, seega kuigi olen nende luuletused läbi lugenud, ei hakka neid kuidagi kommenteerima.

Elle Katharine White: Matriculation 3/10
Daniel Abraham: Yuli 5/10
Ken Liu: A Whisper of Blue 6/10
Brooke Bolander: Where the River Turns to Concrete 6/10 
K. J. Parker: Habitat 6/10
Ellen Klages: Pox 4/10
R. F. Kuang: The Nine Curves River 5/10
Kelly Barnhill: Lucky's Dragon 5/10
JY Yang: The Exile 6/10
Peter S. Beagle: Except on Saturdays 4/10
Kelly Robson: La Vitesse 6/10
Kate Elliott :The Long Walk 6/10
Seanan McGuire: Hoard 5/10
Aliette de Bodard: The Last Hunt 4/10
Ann Leckie, Rachel Swirsky: We Continue 7/10
Todd McCaffrey: Small Bird's Plea 4/10
Michael Swanwick: Dragon Slayer 6/10
Patricia A. McKillip: Camouflage 5/10

Kommentaare ei ole: