12 jaanuar, 2013

Alan Dean Foster "The Thing" (1982)

1982. aasta kultusfilmi saatev novell. Üldiselt mind filmide põhjal kirjutatud jutustused ei huvita, kui see pole just vastupidi: raamatu alusel vändatakse film ja siis loeks algmaterjali. Kuna Carpenteri "The Thing" on minu arust üks parimaid õudukaid, siis huvitab mind selle filmi juures ka kõik muu. Seetõttu on mul olemas algne lühilugu, filmi põhjal kirjutatud  esseekogumik ja seesama novell. Valisin riiulist midagi talvist ja pingelist. Algselt proovisin Lovecraftiga alustada, aga ei saanud kuidagi minema.
   Sünopsis seisneb selles, kuidas Ameerika Antarktika baasi vallutab võõrolend, kes suudab jäljendada elusolendeid täielikult. Isoleeritud ja kitsas keskkonnas hakkab olend neid salaja ükshaaval üle võtma ja keegi ei tea, keda usaldada. Mõnusalt paranoiline lugu, millest tehtud suurepärane film ja see raamat ongi rohkem tolle filmi austajale sobilik materjal. Raamat on pea üks ühele filmi ümberjutustus, kuskohas huvitavamad seigad ongi need, mis filmist lahknevad. Näiteks on raamatus stseene, mis filmist välja jäeti ja muud sarnast. Ka lõpp on kergelt teistsugune ning tegelaste ja olendi olemust jutustatakse veidi täpsemalt lahti.
   Ei saa rääkida raamatust eriti ilma filmita, nii et süvaanalüüs käiks pigem siis linateose kohta... see lühike revüü raamatu kohta rõhutabki seda, et kui oled Carpenteri versiooni austaja, siis on raamat ekstra boonus lugemismaterjal. Niisama sirvijale järjekordne õudusjutt.

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

romaan vist ikka, mitte novell, või kuidas?

senbudism ütles ...

Täiesti ükskõik.