31 jaanuar, 2014

Raymond Benson "Metal Gear Solid" (2013)

Legendaarse videomängu õnnestunud novelisatsioon professionaale autori poolt, kes enne kirjutanud Bondi ja Tom Clancyga seotud novelle. Mängisin seda esimest korda PS peal tatikana ja see mäng oli liiga raske ja pingeline. Tundus liiga täiskasvanulik või diip. Stoori oli kõva, lisaks jaapanlaste kunst. Mängus on palju dialoogi ja inimdraamat, ma ei saanud tookor süzheele pihta. Tagantjärele olen end muidugi harinud, sest mulle keerukad müütosed mekivad.
   Lugu ise on loetav ka nende jaoks, kes mängust midagi kuulnud pole. Iseenesest on tegu ulmesugemetega spioonikast, kus puhkusele läinud agent äkitselt erimissiooni jaoks uuesti rindele saadetakse. Keegi on kaaperdanud tuumalõhkepea ühes ameeriklaste Alaska baasis ja sinna Solid Snake ka saadetakse. Mäng sealtmaalt algabki, kus sa saarel pead baasi pääsema ja hiilides javahel tulistades missiooni täidad. Stealth oriented taktika pluss legendaarsed bossukad pluss intelligentne stoori tegid mängust ühe siiani parima mängu. Lugedes on samamoodi seda hiilimist ja koodikaartide kogumist, kuid lugu on kergem jälgida.
Solid Snake

Metal Gear on mobiilne tuumarelvaplatvorm, ehk mech. MGS seeria on alati tuumarelvade ohust ja sõjavastane olnud. Minnakse süvitsi palgasõdurite ja konfliktide põhjuste arutamisse, räägitakse rahu võimalikkusest ja ajast, kus sõdureid enam tarvis poleks. Ka on seerias põhiteemaks sõdurite geenide manipuleerimine (Solid on üks säärane geneetiliselt ehitatud sõdur, kellel pole vanemaid ja kes elab vaid sõdimise pärast). 

"War has changed. It's no longer about nations, ideologies or ethnicity. It's an endless series of proxy battles, fought by mercenaries and machines. War, and its consumption of life, has become a well-oiled machine. War has changed. ID tagged soldiers carry ID tagged weapons, use ID tagged gear. Nanomachines inside their bodies enhance and regulate their abilities. Genetic control. Information control. Emotion control. Battlefield control. Everything is monitored, and kept under control. War has changed. The age of deterrence has become the age of control. All in the name of averting catastrophe from weapons of mass destruction. And he who controls the battlefield, controls history. War has changed. When the battlefield is under total control, war... becomes routine."

Snake... Snake? SNAAAAAAAAAAAAAKE!
Täiskasvanulik ja ühiskondlik-poliitilisel tasemel eneseteadlik teos, mis räägib inimese suhtest tehnoloogia ning ka moraali ning eetikaga. Actioni osa kannab lugu hästi ning raamat ise on väga kenasti õnnestunud. Ega neid mänge ja filme huvitavaks ja kaasatõmbavaks teoseks muuta pole lihtne. Õnneks on mängus rohkem dialoogi ja suhtlemist, kui padruneid. Emotsionaalselt kaasatõmbav mäng ja kobe raamat.



2 kommentaari:

Ralf ütles ...

Novel on ju ikkagi romaan.
Novell on lühijutt.

Novelization kohta öeldakse meil romaniseering tavaliselt, ehkki EKSS sellist sõna ei tunnista.

senbudism ütles ...

Suva, las toimetaja parandab. Mõttest said kõik aru.