20 august, 2014

Neal Asher – Prador Moon (2008)

Raamatus on siis juttu Polity ja Pradori vahelise sõja algusest, vaevaliselt selgub tuleviku meiesugustele, et Pradori laevadel on selline turvis, mis muudab nende kosmoselaevad raskelt hävitatavaks. Ja veel hullem, need monstrumid avastavad inimliha hüva kulinaarsuse. Ning ühtlasi püüavad pradorlased aretada vangivõetud inimesi neile sobilikeks orjadeks – tõsi küll, selles raamatus on vastavate katsetuste tulemuseks katsealuste 100% suremus (ja tõdemus, et inimesed ei tarvitagi lõpnud liigikaaslasi toiduks – milline raiskamine). Paistab, et Asherile meeldib tegevustikku valgustada läbi mitme vaatenurga – nii saavad sõnaõiguse nii Polity tegelased, Pradori vallutajate ninamees kui ka Polity vastu mässaja (kes on ühtlasi pradorlastega mestis, kuigi viimaks saab temagi aru, et pikka pidu pole mässajatel Polity vaenlaste poolt oodata), niisamuti paar kõrvaltegelast.

Raamatu sündmustik areneb selles suunas (sest põnevust peab ometi kruvima), et peale esmakohtumisel raginal puhkenud sõjategevust saavad Polity planeedid tappa – ja seda otseses mõttes, kui pradorlased loobuvad nende allutamisest ja lihtsalt pommitavad planeedid sodiks. Probleem läheb hullemaks, kui paistab, et pradorlased tahavad hõivata politylaste runcible tehnoloogia, mida inimkond kasutab AI-de juhtimisel kosmose megavahemaade läbimiseks – ja nii võiks juhtuda, et vaenlased ilmuksid otse Polity koduõuele (kuigi jah, Pradoril puudub tehisintelligents, mis neid Polity transpordisõlmi töös hoiavad). Niisiis asuvad head tegelased runcible jaamu kaitsma ja pahad tegelased neid omakorda vallutama.

“As he returned towards the station, Immanence ran diagnostics to check his own ship for damage. There was some, but not enough to concern him. Clattering his mandibles in Prador laughter he reckoned this war would be an endless source of pleasure for him.” (lk 44)

Nagu öeldud, on tegemist kronoloogiliselt varaseima Polity romaaniga ja nii on pradorivastane sõjatehnika lahingute käigus alles kujunemas ning Polity AI'd on vägagi hädas pradorlaste tõrjumisega, saati siis võitmisega – ent õnneks on kangelasi, kes aitavad viimasel liinil vastu pidada; muuhulgas Jebel Krong, kellest on juttu ühe teise romaani kangelase lapsepõlves. Omamoodi on huvitav lugeda Asheri nägemust sellest, kuidas üks võõrtsivilisatsioon võiks oma silme läbi inimesi näha – mingil ülimustal moel võiks pradorlaste inimkatsed natuke naljakadki näida (ent see oleks tõesti väga musta huumori näide). Noh, tõesti, kui inimkeha hakkida, siis see kipub elujõudu kaotama.

Eks Pradori puhul tekib küsimus, kui suur osa energiast läheb sisepoliitisele heitlusele, kuidas nad siis jõudu leiavad välisele laienemismissioonile. Või noh, võõrtsivilisatsiooni elujõulisus ei saagi olla meile mõistetav?

Kommentaare ei ole: