10 oktoober, 2014

Alan Dean Foster – Loitsulaulja (2014)

Ei saa öelda, et romaan algaks lendstardiga, mis kohe kinnistaks lugema Fosteri loodud maailma. Nii võtab Jon-Tomi esimene päev võlumaailmas üle kolmandiku terve romaani mahust, ja see on kui üks saba ja sarvedeta jutujorin, kus otseselt midagi erilist ei juhtugi (sest kõik venib), autorile oleks tähtsam justkui killuviskamine – mõelda vaid, vanduvad ja ropendavad loomad! Justkui... päris inimesed oma puudustega! Ehk siis jah, alternatiivne maailm liigub hävingu suunas ja suitsetatakse mittetubakat ja võrukaelte ja tõbraste halastamatu populatsioon; ei mingit otsest vanamoodsat ninnunännutamist, pigem selline ameerika kontrakultuuri kastmes fantasy.

Niisiis, Jon-Tom on vastutahtsi transformeeritud maailma, kus imetajad on ühtviisi võrdsel tasemel – on inimesed ja on loomad (ja ka mõned linnud), kes kõik suhtlevad ja teevad asju, millega üldiselt inimesed tegelevad. Nii on Jon-Tomi kamba liidriks seniilseks sõimatav kilpkonnast võlur, peale paari inimese kuuluvad sinna veel saarmas, jänes, nahkhiir ja ka draakon; tegelaskonnas on kõiksugu pesukarusid, hunte, kasse, mutte, kopraid jne jne. Keeleprobleem puudub, niisamuti on kõikidel mingilaadne riietus ja peavari, linnad ja ametivõimud, transpordivahenditeks on sisalikud ja maod jms.

Aga jah, kui sellest esimesest päevast mööda saab, läheb tegevus vähe asjalikumaks ja Jon-Tom leiab selles uues situatsioonis omale üllatava rakenduse loitsulauljana (lõõritades kuue-seitsmekümnendate tuntumaid laule – mis ei anna võlumisel küll soovitud tulemust), ning algab quest megavaenlaste vastu. Romaan hakkas mulle rohkem tööle siis, kui tegevusse sekkub marksistist draakon ja kui Jon-Tom satub situatsiooni, kus võlumaailma inimestest vandenõulased püüavad teda enda poole meelitada – võitlusesse inimrassi eest, et see saaks selles maailmas tsivilisatsiooni etteotsa (jajah, kerge äraspidine vimka lugejatele). (Vandenõulastel on omakorda... veidrad ässitajad.)

Ühesõnaga, selline kergelt happeline meelelahutus, mis pole (seni) just sügavate allhoovustega. Eks siis edaspidi selgu, kas Jon-Tom saab emma-kumma naisega ree peale ja kuidas draakon marksismi tõdedega toime tuleb. Või noh, kas see võlumaailm ja meie maailm pääseb kaetud rahva (kes on siis vastavalt sipelgad) küüsist. Ja seda siis tervelt... kaheksa raamatut?

Kommentaare ei ole: