08 oktoober, 2014

Helen Käit – Must palee (Täheaeg 13, 2014)

Lugu ühest enneolematust arheoloogilisest leiust, mis koosneb vihmametsa mattunud püramiidide kompleksist. Enneolematuks teeb ühe püramiidi all olev salapärane must ja lage ruum, kus paiknevad neli sarka. Milleks (ja kuidas) selline suur ruum ehitatud (mida kutsutakse “mustaks paleeks”) ja mis otstarbeks on need sargad (pole märkigi, et midagi-kedagi oleks seal sees olnud; või üleüldse, mis ainest need moodustised koosnevad), kompleksi uurijad ei tea – meie aja suurim mõistatus! Ja ühel hetkel kaovad kolm meest, kes neid sarku uurisid...

16 aastat hiljem saabub järjekordne grupp püramiide uurima ja muuhulgas neil sooviks lahendada “musta palee” saladus. Väljakaevamisel osalevad üliõpilased (ühe üliõpilase isa oli nende hulgas, kes aastaid tagasi kadusid) hakkavad isekeskis arutama võimalust, et need sargad... on äkki organismid? Või ikka ei ole? Pigem ikka ei ole. Kuid... Kas tõesti... Ei või olla!

Teksti võiks pidada õuduse sugemetega young adult kirjanduseks, igal juhul väljendub autor vägagi hillitsetult, korralikult, noh, nagu noorsoojutustustes oli ja mõnel juhul ka on kombeks. Tegelased üksteisest suurt ei eristu, on noored üliõpilased ja vanemad uurijad, kõik nad väljenduvad üsna ühtemoodi; autorile ongi ehk esmatähtis olnud loo jutustamine ja pinge kruvimine. Puänt on pisut ootamatu, aga tänu sellele ei lasegi lool millekski ebamääraseks muutuda.

Kommentaare ei ole: