18 veebruar, 2020

Maria Dahvana Headley - You Pretend Like You Never Met Me, and I'll Pretend Like I Never Met You (The Best Science Fiction & Fantasy of the Year 13, 2019)


Sünge õudusloo kanti jutt mustkunstnikust nimega Wells, kes satub lantima väga vale naist. Wells on keskealine Idahos elav (mitmendat korda lahutatud) mees, kelle elupäevad mööduvad pidudel ja laste sünnipäevadel imetrikke tehes ning kõiksugu väiksemaid naudinguid otsides. Nii satub ta kõrtsis üksi oleva naise lummusesse, kuid üheöösuhte asemel saab ta tsiklimeeste soovimatu tähelepanu osaliseks, millele järgneb katse selle naise last surnuist üles äratada.

Millega oleks ehk Wellsi isa hakkama saanud – kes oli igati võimekas mustkunstnik ja kes oli arvatavalt sõlminud lepingu musta maagia kasutamiseks. Aga noh, kui on selline leping, siis on ka saatan, kes selle eest tasu sisse nõuab. Igal juhul, Wells ja see baaris kohatud femme fatale kohtavad oma saatanat.

Tekst on ehk dark fantasy, igal juhul selline Idaho noir ebaõnnestunud keskealisest mustkunstnikust ja ta elu õnnetuimast päevast. Midagi õpetlikku siit välja lugeda just pole (või oh, omandage nooruses hariduses ja töökutse!), aga selline blaseerunud noir väikesest inimesest on teostatud päris stiilselt.

Kommentaare ei ole: