19 veebruar, 2020

S. L. Huang - The Woman Who Destroyed Us (The Best Science Fiction & Fantasy of the Year 13, 2019)


Lugu ema-armastusest ja ajuparandusest. Mis võiks olla, kui aju stimuleerimisega oleks võimalik leevendada autismi ja depressiooni ja muid selliseid tervislikke hädasid – aga milline oleks seejärel ravitud inimene?

Loo peategelase poeg ongi lasknud end „töödelda“ sellisel eksperimentaalsel viisil („deep brain stimulation“) ja tulemuseks on noor täiskasvanu, kes pole enam selline nagu ema on teda väiksest peast kogenud. Veel hullem – poeg hoiab emast eemale, võtab endale uue eesnime ning asub tööle tema peale opereerinud arsti juures. Meeleheitel ema ei enam muud väljapääsu kui astuda vastu sellele arstile, kes on varem samuti lasknud oma aju töödelda. Ema plaan on arstilt see DBS „maha laadida“, et nii tagasi normaalseks muutuda ja näha, mis on tegelikult oluline. Ema asub piirama arsti abikaasat, et selle kaudu ligi pääseda arsti vajalike programmidele.

Ühesõnaga, taaskord päris horror värk ja eks küsimus on vana ja tuttav – kes me õieti oleme, millised me ühiskonna jaoks olem peaksime, mida meiega õieti teha võidakse. Headley ei lõpeta lugu nö traditsioonilise horrori võtmes (süüdi on üks või teine või kolmas), loo didaktiline iva on seetõttu veidi tavapäratult paradoksaalne.

Kommentaare ei ole: