03 detsember, 2020

Kameron Hurley – Citizens of Elsewhen (Escape Pod, 2020)

 

Veidi ootamatu sisuga ajarännulugu - nimelt käivad tulevikust (või siis teksti loogika järgi olevikust) nö ämmaemandate lahingugrupp mingil moel olulisi emasid või lapsi sünnitamistel päästmas. Aga sarnaselt “The Light Brigade” romaaniga, siis need ajarännusööstud pole teps mitte lihtsad aktsioonid ning vajadusel tuleb neid uuesti korrata - mitte et lahingugrupp seda otseselt tajuks; nad suunatakse lihtsalt parandatud teadmistega eesootavast uuesti missioonile.


Aga … järjekordsel missioonil kuhugi esimese aastatuhande Hispaaniasse juhtub nende tee ristuma mingi teise “lahingugrupi” tööga ning missiooni ülesanne muutub. Ning see tekitab küsimusi, et miks nemad teevad valikuid, kes saavad elada ja kes mitte. Dilemmad-dilemmad.


Eks see ämmaemanda värk on huvitav nüke (see selgub alles poole loo pealt), samas aga … jääb see kuidagi sirgjooneliseks konfliktiks (jajah, kes saab tänu neile elada). Eks siin on ka feministlikke noote, kuid need on kuidagi silmatorkavalt esitatud, mis teeb asja vähe igavaks.


Kommentaare ei ole: