16 veebruar, 2022

Leena Likitalo - Giants at the End of the World (Giants at the End of the World, 2017)

 

Kogumiku nimilugu … no tõepoolest, see ongi lugu rännakust maailma äärde, kus muuhulgas elavad hiiglased. Ainult et hoogsalt arenev inimtsivilisatsioon vajab üha enam eluruumi ja ressursse ning maailma äärel on maavarasid, mis aitaks rikkamatel rikkamaks saada ning ülemäärane inimmass võiks leida endale järjekordse koha, kus edasi paljuneda. Ja hiiglased, kes on muidugi igati eksootiline vaatepilt, nemad nagu hästi ei sobituks sellisesse uude maailma.


Lugu on esitletud kahe rändaja isikliku draama läbi, kes pika karavanirännakuga sinna maailma äärele suunduvad - noor neiu, kes põgeneb millegi eest, ning salapärane karavani juht oma tumeda minevikuga. Mõlemad teavad, et see maailm, mis neile nüüd avaneb, on enamvähem viimane võimalus näha, sest kohe hakatakse ehitama sinna maailma äärele pääsemiseks raudteed, et edaspidi oleks lihtsam liigutada maavarasid ja inimesi (tõepoolest, traditsiooniline karavaniteekond võtab aega 11 nädalat). Retk on ohtlikust kaaskonnast hoolimata maaliline ning viimaks kohatud hiiglased .. vapustavad nagu ikka.


Midagi soomelikku siin küll pole, ongi selline traditsiooniline fantaasiakirjandus, mille võinuks kirjutada ükskõik millisest rahvusest autor. Aga noh, hiiglased, selle eest saab alati plusspunkte.



Kommentaare ei ole: