24 veebruar, 2022

Cixin Liu - The Village Teacher (Hold Up the Sky, 2021)

 

Kurblooline lugu Hiina kolkakülast, kus kõigist raskustest hoolimata püüab õpetaja oma kooli lastele teha selgeks reaalteaduseid. Aastakümneid on tal kestnud võitlus laste harimise eest (sellest siis vastuolud külaga, mistõttu kohalikud pigem takistavad laste harimist), kuni viimaks peab mees alla vanduma vähile. Aga veel surivoodilgi seletab mees lastele füüsikaseaduseid.


Juhtub nii, et surivoodi ümber kogunenud lapsi tabab tulnukate infopäring - kui planeedi asukad on universumi mõõtkava järgi küllalt intelligentsed, jääb planeet hävitamata. Kui on algelised, siis see pühitakse eksistentsist - nimelt peavad need tulnukad ehitama nö kosmilist Hiina müüri, et takistada nendega sõjajalal olevaid tulnukaid neid edasi ründamast. Selleks tuleb muuhulgas selline tühermaa nagu Linnutee milleks musta augu sarnaseks muuta.


Õpilastel pole muidugi aimu, miks neile selliseid küsimusi esitatakse.


Tekst jagunebki justkui pooleks - esimene pool kui üks naturalistlik kirjeldus kolkaelust ja sealsetest vaevadest, ja siis teine pool kui hoomamatu ulatusega sõjategevuse kirjeldus, kus Linnutee on tõesti üks suvaline täpike. Eks sellest väike paralleel Douglas Adamsi “Pöidlaküüdi reisijuhiga”, aga sealne plaan Maa hävitada kiirtee tarbeks … no Liu paneb ikka grandioossemalt.



Kommentaare ei ole: