14 veebruar, 2022

Sarah Gailey - Drones to Ploughshares (The Year's Best Science Fiction 2, 2021)

 

Lugu turvadroonist, mis püütakse kinni, kui ta rutiinse kontrollkäigu ajal uurib korporatsioonile kuuluvat põllumajanduskommuuni. Vangistuses võtab temaga ühendust … teine droon, mis suhtleb krüpteerimata ja on kuidagi veider (peale selle, et erinevate “liikide” droonid ei peaks suthlema). Droon viib drooni tutvuma kommuuniga ning selgub, et tegu on illegaale täis majandusüksusega: seal on rohkem täisealisi, lapsi, põllumajandusloomi ja droone kui korporatsiooni poolt ette määratud (nagu ütleb inimeste liider, see aitab nälga eemal hoida). Talle pakutakse liitumist ja nii vabanemist korporatsiooni ikkest.


Iseenesest hoiatav tulevikunägemus, aga samas teostatud kuidagi mittemidagiütlevalt. Kuidas sai selline asundus pideva järelvalve all eksisteerida (kinnipüütud droon leiab, et kommuuni kohta esitatud andmed on juba aastaid võltsitud), mis inimeste ja droonide hipikommuun see õieti on ja no mis on see tehisintellekti (kuivõrd selle loo droonid on võimelised iseseisvateks otsusteks) vaba valik (nii ka kinnipüütud droon kartis kõige enam, et korporatsiooni naastes avastatakse ta logifaile kontrollides ebatüüpiline tegevus, kui ta suhtles teise drooniga).


Et siis, idee jääb kuidagi lahjalt teostatuks või ei jõudnud mulle see draama õieti kohale. Häguselt mäletan, et ka teised sellised droonilood pole varem just muljet avaldanud.


Kommentaare ei ole: