23 veebruar, 2022

Naomi Kritzer - Perfection (Cat Pictures Please and Other Stories, 2017)

Lugu tähtedele laienenud inimkonnast, kes on seal arenenud õige mitmes suunas. Tegevus leiab aset planeedil, mida asustavad geenmuundatud inimesed - kõik on arendatud ühesuguse välimusega elanikeks ning sinna saabunud immigrandid peavad laskma end samuti samasugusteks inimolenditeks muuta.


Peategelane töötab patoloogina ning tal juhtub selline õnnetus, et üht sisserännanu kodaniku laipa töödeldes toimub sellel laibal miski nanotehnoloogiline reaktsioon, millele järgnenud hoop murrab peategelase nina. Sellise inetuse saab muidugi korda opereerida, kuid ilukirurgi juurde minnes satub ta enklaavi, kus elavad teiste maailmade inimesed, kel pole mingit soovi end põliselanike sarnaseks muuta. Ja oh imet, nendega suhtlemine on üks silmiavav kogemus.


Jällegi tekst, kus ulmeline pool on pigem toetav kui kandev, põhirõhk on ikka inimlikel küsimustel ja et “erinevus rikastab” temaatikal. Boonuseks on teksti läbiv taustaarutelu, et kas kohalikud peaks endale saba lisama, mis võiks lisada teatud mugavusi (aga samas kaasneks sellega füüsilise liigutamise vajaduse vähenemine). Arvamused jagunevad pooleks.


 

Kommentaare ei ole: