07 märts, 2023

Aimee Ogden - The Cold Calculations (The Best American Science Fiction and Fantasy, 2022)

 

Kui lugu ja autori loo tutvustus kokku panna, võiks arvata, et tegu on nö positiivse või optimistliku ulmega (solarpunk?), mis siis peaks illustreerima seda, et kui seljad kokku panna, võime ületada õige mitmesugused tõusud, mille anonüümne süsteem või ühiskondlik korraldus on meile ette lükanud. Või siis ma ikkagi ei saanud tekstist õiget sotti.


Lugu siis koosneb raamjutustusest ja erinevatest lühematest juhtumistest, kus tegelastel antakse valida - kas käituda nii nagu ette nähtud või määratud ja lakkuda seejärel haavu ning siis eluga edasi minna; või siis püüda päästa, sekkuda, käituda südametunnistuse järgi - isegi kui see võiks reeglite järgi sulle endale kahjulik või koguni surmavaks osutuda. Teksti loogikast lähtudes valivad tegelased muidugi selle esmapilgul tänamatu võimaluse. Sest noh, nemad või ohvrid ei nõustu olema vaid statistika või hall mass.


Midagi selles jutus on ja mõndagi paneb kuidagi kulme kergitama, kuidagi … pateetiline või nii. Aga samas käib omamoodi kokku teiste seniloetud antoloogia Roanhorse’i valitud tekstidega.



Kommentaare ei ole: