27 märts, 2023

Justin C. Key - The Algorithm Will See You Now (The Best American Science Fiction and Fantasy, 2022)

 

Eks seda teksti võiks pidada ka psühholoogiliseks thrilleriks ulmelises kastmes. On 21. sajandi teine pool ja psühholoogi vastuvõtule ilmub naine, kes kurdab paarisuhte probleeme. Iseenesest tavaline probleem, aga psühholoog siiski tegeleb temaga - nad on mõlemad mustanahalised ja nagu teada, siis kaasaegne meditsiin lähtub ravist eelkõige valgenahaliste järgi. Eks selline näost-näkku kohtumine on nüüdseks pigem relikt, tavapoliitika on ikka kõiksugu neuromõõtmiste järgi distantsilt ravi määramine. Aga nagu psühholoog teab, pole masinavärk kaugeltki eksimatu ja mõned vead võivad ikka üsna moodi olla.


Selle patsiendiga tegeldes hakkab psühholoog ise … kuulma justkui hääli. Kust need veel tulevad? Ja miks psühholoogi enda ajus juhtuvad veidrad reaktsioonid, justkui tema ise oleks … probleemidega? Ja noh, üks asi viib teiseni.


Tekstis on kolm suunda, mida on huvitav jälgida - esiteks see, kuidas psühholoogi vaatepunktist patsiendiga suhelda (autor ise on tegev psühhiaater). Teiseks see tulevikutehnika, mida peaks inimeste elu paremaks muutma - alates koduabilistest kuni kõiksugu neuromõõtmisteni, mida muuhulgas psühholoog oma töös patsientidega kasutab. Ja siis muidugi see thrilleri osa ehk … kuidas minevik tagasi tuleb.


Eks see tekst ole suguluses Kel Colemani looga, ainult et palju edasiarendatum lähenemine (juttu on võimalik netist lugeda).



Kommentaare ei ole: