08 märts, 2023

Holly Black - The Poison Eaters (The Poison Eaters, 2011)

 

Raamatu nimilugu on vast ühtlasi ka parim tekst selles kogus; tegu on ehk tumefantaasia kanti muinasjutuliku looga neiust ja tema isast ja selle ambitsioonidest.


Oli kord kolm neidu, kes olid justkui õed, kuigi ühevanustena täiesti erinevad. Ja nende varaseimad mälestused iseendist olid õige häirivad - neid ümbritsesid surevad või surnud tüdrukud, ja nende juurde tuli mees, kes kutsus end nende isaks. Ja surma nägid need tüdrukud küllaga - iga inimene või loom või lind või putukas, kes neid puudutas, langes peale seda kokkupuudet peatselt surnuna maha. Kogu nende neidude elu oli kui üks … veider halb unenägu.


Kuid isal oli plaan neide naida nimekate ülikute poegadega. Ilus unistus, aga kaks õde on viimaks tüdinud sellest “elust” ja võtavad pigem endalt elu. Mis, nagu selgub, pole üldsegi lõplik lahkumine siit ilmast.


Allesjäänud õde viimaks põgeneb isa lossis, jõudes viimaks ühe õe peigmehe perele kuuluvasse lossi. Seal ootab teda isa, kes paneb kiiresti noored paari - seda siis esitades surnud õe pähe põgenikku. Värske abielumees sureb pulmaööl esimesest puutest.


Järgmine loss, järgmine surnud õe peigmees. Järgmine pulmaöö ja taas vale nime all kiirlesestumine. Isa viib ta viimaks ta õige peigmehe juurde … ja seal ootavad üllatused.


Toredalt mitmetasandiline tekst, siinses ülevaates jäi täiesti puudutamata raamjutustus. Väga sünge muinaslugu, mille puhul õiget eeskuju nagu ei meenugi (kas tõesti peaks Grimmide toodangut tundma süvitsi?).



Kommentaare ei ole: