09 märts, 2023

C. L. Clark - The Captain and the Quartermaster (The Best American Science Fiction and Fantasy, 2022)

 

Omamoodi värskendav armastuslugu, kus kõiksugu klišeesid esitatakse kuidagi … mööda. Esimestel lehekülgedel justkui traditsiooniline fantaasialugu - revolutsiooniline rahvaarmee võitleb türanni vastu, kodusõda on kestnud juba mitmeid aastaid ja nüüd on jõudnud rahvaarmee murdumispunktini - veel on hoogu vaid viimaseks vastasseisuks, kuid selleks igikestvaks kurnamissõjaks pole enam jõudu ega ressursse.


Noh, sissejuhatus on siis selline, millega tavapärastele aasta parimate valikutesse või antoloogiatesse ei pääse. Ja eks siingi teeb autor järgmise nõksu - tegelikult on see kahe sõjaväelase, kapteni ja logistiku, armastuslugu.  Kuidas nad sõja algul kohtusid ning milliseid raskusi ja rõõme see sõjakäik nende suhtele pakkus. Ja kuhu see suhe omadega jõudis.


Selles suhtes on loo lõpp minu jaoks kõige ebatraditsioonilisem - kui ka muidu on tekst nö tavapärasest erinev. Muidugi, ega ma pole suurt tuttav romantikakirjanduse erinevate stampidega, aga minu jaoks oli see õige ootamatu lahendus muidu esmapilgul militaarse fantaasia puhul (jajah, ja siin pole ka sünkmorni). Ahjaa, kas ma ikka ütlesin, et loo kangelased on naised (nagu ka mitmed muud sõjaväelased)?



Kommentaare ei ole: