30 jaanuar, 2012

Justin Cronin – Teekond I (2011)

Järvelik düstoopia tembitud deltorohoganlike vampiiridega – tänapäeva värk! Ehk siis, mis juhtub, kui sõjavägi püüab tuunida endale vampiirlikest olenditest biorelva – neid hea saata islamivõitlejate vastu koobastesse ja muidu ebamugavatesse kohtadesse. Katsete tulemus on nukker, vampiiristunud katsealused (endised surmamõistetud vangid) pääsevad laborist valla ja nende inimjäramiste tagajärjel tekib kiiresti mitukümmend miljonit põhja-ameeriklastest vampiirnakatunut. Asi toimub aastal 2018, kui uskuda agent Wolgasti elulugu (vt lk 44, 61).

Tekst jaguneb kolmeks – sissejuhatus ja pinge kruvimine esimesed 200 lk (Schätzing!), seejärel järgmised 100 lehekülge kataklüsm, ning sellele järgneb katastroofijärgne tulevikuühiskond (pea 22. sajandi naabruses), mis paikneb ühes kindlustuses (McCarthy!). Inimpopulatsioon on seal üsna väike, mistõttu tuleviku geenisupp pole just mitmekesine, kuid siiski, veel on võimalik suppi segada. Ühesõnaga – kas Põhja-Ameerika on kaetud vaid arvatavalt 40 miljoni vampiirliku olendiga, kel on kaheteistkümne esivanema (või ühe überesivanema Babcocki?) ühismälu või operatsioonisüsteem; kas peale selle kindlustuse on Ameerikas (või üldse maailmas) seestumata inimesi? Ei tea... ja kindlustuse kaitse on lagunemas – ehk siis tehnika lõpetab niiehknaa mingil ajal töötamise.

Aga! On üks kummaline asjaolu ehk 6-aastane tütarlaps, kelle peal militaristid katsetasid viimasena täiustatud vampiiriseerumit, mis muuhulgas pikendab meeletult eluiga (piibellikuks ikka). Müstiline lapsuke, kes suurt ei vanane ja keda identiteeditud vampiirolevused ei puutu – peale pikki aastaid ilmub tema sellesse kindlustusse ja... Hmm, sellest vist järgmises raamatus? Igatahes, draamat kui palju, allesjäänud inimkond sipleb intriigidemülkas, rohkemal või vähemal määral teadlik olles eesootava hukatuse lähenemisest. To be continued, nagu ikka.

Et siis selline raamat. Väikse eelarvamusega seda alustasin, aga tegelt on päris põnev, möllu ja värki päris tugevalt. Mis küll saab inimkonna tulevikust, kas supervõimetega vampiirelukad on võidetavad? No vot ei tea.

ulmekirjanduse baas

Kommentaare ei ole: