08 juuli, 2015

Eleanor Arnason – The Scrivener (The Best Science Fiction & Fantasy of the Year #9, 2015)

Antoloogia seniloetud tekstidest võibolla parim lugu (konkurentsi pakuks ehk Black, Nix ja Parker), igatahes, väga mõnusa fiilinguga muinaslugu.

On kirjutaja ametit pidav isa, kes leseks jäädes soovib, et ta kolmest tütrest vähemalt üks saaks kirjanikuks. Tütred pole just vaimustunud, et isal on nende suhtes selline ootus. Aga et muidu tegemist hea isaga, siis nad on valmis selle nimel vähemalt pingutama. Isa soovil kirjutatakse lugusid, mis siis viiakse samas linnas elavale kriitikule hindamiseks. Kriitik leiab, et tütarde katsetused on saastad ja pakub viimase õhkõrna soovituse, et saatku isa tütred linna taha suurde metsa, kus elab nõid, kes ehk võiks kuidagigi aidata.

Läheb vanim tütar, heitub sellest paksust metsast, ta päästab ekslemisest kena puuraidur (kes hiljem osutub... libahundiks). Läheb keskmine tütar, joobub metsa ilust ning kohtub metshaldjatega ning jääb nendega kokku kuni talveni, nautides vabadust ja armurõõme. Viimaks läheb metsa noorim tütar, selline arveametniku hingega tõsine neid. Leiab nõia. Õpib. Aitab hädalisi. Ent kirjanikuks ei moondata. Aga...

Ühesõnaga, mõnusalt irooniline lugu. Nagu autor ütleb, on muinasjutt ajatus aegruumis, seega eksisteerivad siin ka viited 20. sajandi nähtustele (Dvorak, Laxness) – sest, miks mitte? Lugu ise on justkui lihtne, aga igasugu toredaid vimkasid täis, mistõttu pole väga sobilik lastele unejutuks, küll aga vanematele õpetuseks oma lastega käitumiseks (või noh, neile mõistlike ootuste seadmiseks). Hea jutuvestmine.