20 november, 2020

Manfred Kalmsten - Raske vihm (2020)

 

Kalmsteni tugevuseks on ehk maailma- ja atmosfääri loomine. See küll ei õnnestu minu arvates iga kord (“Kuuekandjad”, “Valitsusaeg I-II”, “Optimus”), ent kui hakkab tööle, tekivad päris intrigeerivate maailmadega jutud. Kergelt tundub, et seni on autorile pigem sobinud fantasy või alternatiivajaloolised tegevuspaigad - vahel on need küll klassikalisema fantaasiakirjanduse kanti, ehk ootaks neil juhtudel tegelastelt rohkem kiikse, või vastupidi - usutavust. Aga see on muidugi maitse asi.


Ei hakanud uuesti lugema varem loetud kolme teksti, eks takkajärgi vähe üllatas mind ennast, et olin neid lugemisjärgselt hinnanud 5 punktiga, millegipärast olen hiljem mäletanud üpris intrigeerivate tekstidena (kuigi eks sellegi kogumiku 6 punkti lugude puhul annaks mõne asja kallal närida, aga milleks). Selle taustal on mulle vähe arusaamatu “Valitsusaja” tekstide avaldamine - eks need kõnele autori eksperimenteerimistest, aga antud juhul küll üsna selgest ummikteest. Kuid jah, eks siis test- või Reaktori lugejate järelkaja andsid küllaldase rohelise tule (või kõigest hoolimata pidas autor neid miski olulise loomepalangu näiteks?). Igal juhul, autor on kogumikku tutvustades maininud ühtlasi lugusid, mis ühel või teisel põhjusel jäid raamatus taasavaldamata.


Kuivõrd Kalmstenile tunduvad rohkem sobivat jutustuse mõõtu tekstid kui lühijutud, tekitab muidugi küsimuse, et kuidas võiks romaani kirjutamisega asjalood olla … aga sellega vast nii kiire pole, loodetavasti jätkab autor katsetamist erinevate žanrite ja maailmadega.


Ja miks küll pole kogumikus ära märgitud varem ilmunud tekstide ilmumiskohad? 


Raske vihm 6/10

Kuuekandjad 4/10

Lumemarjaveri 5/10

Loheisand 5/10

Vampiiriprobleem ja selle mõnetine lahendus 5/10

Valitsusaeg I – Kroonitants 4/10

Valitsusaeg II – Kuningaringlus 3/10

Põgeneda rottidelinnast… 5/10

Optimus – plekid paradiisil 4/10

Tundmatu surm 6/10

Murtud Süda 6/10




Kommentaare ei ole: