03 oktoober, 2012

Kornei Tšukovski – Tibu (1978)

Aga kus on siin raamatus teised kanad? Kus? Tibulaps näeb kukkegi justkui esmakordselt ja loomulikult ei noki välja, et see kaunilt röökiv harjaga jorss võib ta isa olla (muidugi, miks peakski?). Või ongi tegemist sellise väikemajapidamisega, kus vaid üks kana ühe tibukesega (mis teistest munadest sai?). Kus siis kass käib kana terroriseerimas? Ja naabrivalve kukk oma elajalikke manwhore instinkte rahuldamas? Üks ütlemata närune mittekulaklik väikemajapidamine, kus korrastamata õuel vedeleb poritiik konnakesega? Miks tibu arvab, et temas on just kukke, kas kukkede elu aiapostil on glamuursem kui kanana mudast ussikesi siblida ja muidu mune punnida? Ma olen segaduses, keeruline lasteraamat. Viimati, kui ise tibu, kana ja kukke taluhoovis nägin, oli neid õigupoolest mitmeid ja mitmeid isendeid kõigis kolmes olekus. Kus on siin teised kanad? Kolhoos ja nõukogude võim?

3 kommentaari:

Aki ütles ...

"Tibu" on mitu põlvkonda olnud meie väikelaste lemmikraamat ja on minu arvates üks kena ja südamlik raamat väikese olendi maailmaavastamisest.

senbudism ütles ...

Taluhoov sümboliseerib venkude impeeriumit ning teised kuked-kanad on küüditatud mullatoidule. Tibu on mõistagi eestlane.

Anonüümne ütles ...

tibu on m6istagi lord