08 märts, 2013

Reni Moro – Halli Hordi tulek (Halli Hordi tulek, 2002)

Antoloogia nimilugu on päris kena ja verine fantasy. On Hall Hord, mis on üpris võigas ja võimas militaarne organisatsioon ja mis hävitab nii kuis jaksab. Tessaadia kuningriigi asjapulgad mõistavad, et lips on loetud ning viimase võimalusena püütakse vana usu represseeritud preestritelt mõnd salatarkust välja nuiata. Hea küll, üks preester nõustub viimaks avitama, ent selle hinnaks on värske kuninga surm. Too on igati humaanne ning nõustub tingimusega. Metslased saabuvad Tessaadia pealinna alla ning kuningas ja Halli Hordi pealik sooritavad duelli, millest lahkub võitjana metslaste pealik, kes siis pöördub tagasi võidurõõmsa väe manu ja... juhib selle Tessaadia maadelt välja, teiste riikide kallale. Ja Hall Hord märatseb mõned aastad, ent jätab puudutamata Tessaadia alad.

Lõpuks peab Halli Hordi pealik oma koha paremale võitlejale loovutama (nagu metslastel on vahel kombeks), rahumeelse võimu loovutamiseks peab ta ise vabasurma minema. Talle antakse viimane soov, mida hord peab täitma – tema pühaks sooviks on, et Hall Hord kunagi Tessaadiat ei puuduta. Ja heidab end siis mõõga otsa; ning lugejale selgub, et kunagi kahevõitluse ajal oli Tessaadia preester kuninga ja metslaste pealiku kehad ära vahetanud! Samal ajal aga Tessaadias... keerutab tuul elututel tasandikel tolmu üles...

Kahju, et varjunimede all avaldanud autor viimastel aastatel vaikinud on, Täheaeg oleks kindlasti hea koht uuemate tekstide ilmutamiseks.

Kommentaare ei ole: