29 september, 2017

Theodora Goss - Princess Lucinda and the Hound of the Moon (Beyond the Woods, 2016)

Goss oma tuntud headuses, seekordne lugu räägib inimesest, kes tegelikult esimese maalasena Kuu pinnale astus. Sylvania lastetu kuninganna leiab ühel öö kastanipuu alt korvikese koos väikese lapsega, ta lapsendab selle tita ning lapsest kasvab printsess Lucinda. Kes kasvatusest hoolimata pole just kuningliku olemusega neiu ning huvitub pigem ronimisest ja asjade lennutamisest. Aga kuningaperele on ta väga armas ning nad loodavad ta Sylvania troonile aidata - kui neid vaid suudaks troonipärijast onupojaga (sest valitseja saab vaid mees olla) abielluda. Noored siiski ei huvitu niisugusest sugulaste abielust.


Aga ühel päeval Sylvania kuningaloss vangub ja müriseb ning ilmatuma suur valge koer nõuab endale printsess Lucindat, või… ta närib pealinna katkisemaks. Lucinda teadmata üritab kuningapere elajakoera petta, kuid lõpuks saab elukas oma saagi kätte. Ja siis…

Jätkub loo teine pool, aga sellest siin ei kirjuta. Gossile tüüpiliselt leiab lugu aset kesk- või idaeuroopalikus kohas, ajaliselt on see määratletav millalgi 19. sajandi lõppu. Sylvania naabriteks on tuntud Kesk-Euroopa riigid… aga jah, tegu on siiski argifantastilise kohaga, kus on võimalikud sellise koerelaja ilmumised ja muu fantastika (siiski puuduvad nõiad ja maagia; pigem on see astrofüüsika). Nagu tutvustusest selgub, on tegu autori kunstmuinasjutuga, kuigi tekst voolab igati muinasjutulikus laadis. Ja see on ausalt öeldes ilmatuma tore ja teeb südame soojaks. Väga viis.

Kommentaare ei ole: