14 mai, 2017

Rich Larson - You Make Pattaya (The Best Science Fiction of the Year 2, 2017)


Nagu antoloogia koostaja raamatu eessõnas kirjutab, on Larson kahe viimase aasta kõige parem lühijuttude kirjutaja (senikogetu põhjal sellega just ei nõustuks). See tekst… no rõhk on ehk välisel ehk siis tuleviku kujutamisel ja põneval tegevustikul; ei saa öelda, et teksti lugemine annaks midagi… hingele!


Lugu siis lähituleviku Taist (pole nii ulmeline kui Cockburni puhul), kus möllavad kõiksugu nutiseadmed, infot voolab vajadusel igast peeglist või prillist või mis iganes vidinast jne. Loo peategelaseks on kelm, kes erinevate skeemitamistega püüab koorida Pattayat külastavaid turiste. Nüüd aga selgub, et üks kuulus ärinaine on salaja tulnud siia puhkama - kelmile on selge, et eks siin seks on mängus ning ta plaanib oma lemmikprostituudi (naiseks opereeritud tehtud poiss, nö tavapärane lõbustustehnika) abil ärinaise sellelaadse tegevuse lindile salvestada, et siis hiljem selle eest lunaraha nõuda või kollasele meediale maha müüa. Kõik läheb nagu plaanitult, aga…

Ühesõnaga, lähitulevikku paigutuv kelmilugu, kus põhirõhk kõiksugu tehniliste vidinatega möllul ning muidugi tulevik ise… selline arendatum variant tänapäevast. Ei oska lubada, et niisuguse teksti lugemine just maailmapilti avardaks, on selline traditsiooniline põnevk.

Kommentaare ei ole: